EUROPSKO STABLO 2024. GODINE

UKOLIKO NISTE, JOŠ UVIJEK IMATE VREMENA GLASATI ZA EUROPSKO STABLO 2024. GODINE

Ove godine, do 22. veljače možete glasati za europsko stablo godine. Međunarodno natjecanje Stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, te za razliku od ostalih natjecanja, nastoje se pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i suživotu s ljudima.

Natjecanje Stablo godine svoje ishodište ima u Češkoj gdje je i održano prvi put 2011. godine. Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša.

Organizator ovog sada preko 10 godina  starog međunarodnog natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Republiku Hrvatsku ove godine predstavljat će Murva na Skradinskom buku s pričom Zelena dama nacionalnog parka Krka – pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine. Riječ je o približno 400 godina starom stablu bijelog duda (Morus alba L.) sa Skradinskog buka, koje je smješteno u Nacionalnom parku Krka na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti. Upravo se u Skradinu u prvoj polovici 19. stoljeća nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji,a tridesetih godina 19. st. Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca u Dalmaciji, a njihova proizvodnja rasla je do šezdesetih godina 19. st. Nažalost s pojavom bolesti duda (murve) proizvodnja dudova prelca naglo je pala, te je početkom 20. st. Skradin bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu se odvijala proizvodnja čahuri i svile, no ta je proizvodnja, zbog niskih cijena, zamrla pred Prvi svjetski rat.

Ovim putem, pozivamo Vas da između 15 kandidata, glasate za Murvu na Skradinskom buku te svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2024. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske.

UPUTE ZA GLASOVANJE:

  • pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote
  • odabrati dva kandidata i glasovati;
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
  • glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobijete na e-mail adresu.

Potrebna nam je i vaša pomoć, učlanite se u udrugu, poklonite nam svoje vrijeme koje ćemo pretočiti u volonterske sate na dobrobit zajednice.

Ne možete volontirati?

pomognite nam svojom donacijom.